Vasemmisto etsii työtä


Yksinkertaisesti sanottuna kirja käsittelee nykyistä vasemmiston

hämmennystä, erkaantumista vallan keskiöstä ja äänestäjien

katoamista. Jyrkkää alamäkeä jos nyt kaihdamme sanaa

vasemmiston täysromahdus. Laajemmin sitäkin, miten yhteiskunta

ja työkulttuuri muuttuu nopeammin, kuin vanha työväenliike ehtii muutoksiin reagoida. Vasemmiston täystuho tuntuu olevan analyysin mukaan monen tekijän summa, mutta toisaalta AY-liikkeiden kyvyttömyys prekaareilla työmarkkinoilla on jättänyt sen kokonaan paitsioon. Näkeehän tuon sokea reettakin, että vasemmistolla ei mene hyvin.


Vaikka tälläisen kirjan kuvittelisi syntyvän vahingoniloisista oikeistopiireistä, kirja itseasiassa on peräisin vasemmistopiirien älykköryhmistä. Arvattavasti nettikeskustelujen koosteena ja tiettävästi kirja on luettavissakin maksutta jostain päin internetiä – jos nyt paksun opuksen haluaa näytöltä lukea. Itselle näin syvällinen teos avautuu vain paperisena.


Teos on varmasti oikeassa visiossaan, että nykyisen vasemmiston rooli yksinkertaisesti on kadota historian näyttämöltä, paitsi jos tapahtuu ihme ja syntyy jonkinlainen uus-vasemmisto. Suomeen tätä pelastusrengasta on vaikea kuvitella jos ajattelee keskiverto demarin ukkoontuvaa keski-ikää, ja hänen agendaansa puoltaa yksinomaan kovapalkkaisia paperityöläisiä – joita niitäkin lomautetaan vauhdilla sitä mukaa kun koneet ajetaan piippuun. Uusi tehdaskin syntyy merten taakse. Sosialisteilla tuntuu olevan sama edessään mikä kommunisteilla oli silloin, kun puhuttiin `rullatuolivallankumouksellisista´.


Kirja kuitenkin tekee oivan vaikutuksen sillä se ylittää älyllisyydellään keskimääräisen poliittisen bulkki-kirjan. Tämä on jopa parempi kuin suhteellisen samaan aikaan ilmestynyt teos Lume-demokratia (josta ehkä joskus toiste) joka oli niin ikään oli pitkästä aikaa ylittämätön.  Vaikutuksen kirjassa tekee vasemmistolaisten intellektuellien rohkeus katsoa totuutta silmiin, ja myöntää rehellisesti että mitään paluuta wanhaan hyvään keynesiläisyyteen ei enää ole, kuin korkeintaan nostalgian tasolla.


Hemmetin hyvä teos ja siksi sen halusin mainita lukemisen arvoisena. Erityinen hatunnosto tulee siitäkin, että tekijät eivät tyydy päivittelemään maailmanmenoa, kitisemään ja toteamaan että tämä oli nyt tässä. Kirja laajentaa jopa teemaansa vasemmistopuolueista itse työväestöön, ja pohtii sen tulevia toimeentulomahdollisuuksia, jotka eivät niin kummoisia olekaan näissä työmarkkinoissa. Saati sitä, miksi muuten työnteko ylipäätään on ainoa reaalinen toimeentulon muoto? Kirjan loppupuoli hehkuttaa kansalaistulon puolesta, joka ei ainoastaan ratkaise ongelmia, vaan jopa vuosisataisia rakenteellisia vikoja kuten köyhyyden poistamisen tai absoluuttisen vapauden saavuttamisen politiikan ikeestä. Tälle visiolle on pakko antaa komppausta. Näkee että kirjan tekijöissä ja taustavoimissa on potentiaalia.


Jos mitään muuta ei politiikan saralta aio lukea niin tämä sitten. ja jos karsastaa poliitista kirjallisuutta viimeiseen asti, niin tämä kannattaa lukaista, jos ihan pakko olisi joku valita. Ilahduttavaa huomata että tästä maasta löytyy ajattelemiseen kykeneviä ihmisiä, ja jopa sellaisia jotka tarjoavat ratkaisuja eivätkä ongelmia


Jukkis