Suomen mysteerit

- toimittanut Jukka "Jukkis" Nieminen


Otin kauniin lämpimän okran värisen kirjan käteeni. Kannessa oleva pöllö katsoi suoraan silmiin. Vilkuttiko silmäänsä? Viisas eläin toi mielleyhtymän sisällöstä, joka paljastuu, jos on paljastuakseen. Sellaisiahan mysteerit ovat. Jokin kirjassa muistutti minua Walt Disneyn tarinoista.

Avasin kirjan sattumanvaraisesti. Se avautui aukeamalta 72-73. Edessäni on valokuva ’harvinaisesta kameraan tallennetusta hetkestä, jossa ankkataiteilija Don Rosa kuuntelee ihmeissään, että Aku Ankka olisikin alkujaan suomalainen’. Mystinen yhteensattuma!

Tästä innostuneena avaan seuraavan tarinan samalla tavoin. Se kertoo auringontemppelistä pyhän järven rannalla. Ajatukset kiertävät pyhille matkoilleni maailmalla hieman samantyyppisissä teemoissa.. Olemmeko tässä todellakin Suomessa? Hmm, mielenkiintoinen tarina ja mikä yhteensattuma jälleen.


Kolmas kerta toden sanoo. Kustavilainen aikakausi! Kun on syntynyt Kustaa Adolfin päivänä, ei voi olla kiinnostumatta tästä 3-osaisesta sarjasta. Se kertoo kuningashuoneen juonitteluista kuin sisäisin silmin ja sen yhteydestä mm. vapaamuurareihin ja esoteriaan. Olen aivan varma tästä: kun siis antaa kirjalle vapaat kädet valita, mitä se haluaa antaa, näyttää se valitsevan itseä kiinnostavat teemat heti alkuun! Tämä kustavilainen aikakausi saikin jatkoa Kainuun kuninkaista. Svekomaniako (eli että Ruotsista saapuu meille sivistys) on estänyt suomalaisten kuninkaiden olemassaolon? Ja Finnit, miten ne viittaavat Norjaan ja millainen on Finnien yhteys Skotlantiin (jonne olen muuten lähdössä..)? Lue itse!


Havaitsin, että tämä sattumanvarainen, jopa hieman mystiseltä tuntunut, tarinan avautuminen osoittautui mainioksi tavaksi lukea kirjaa. Tarina tai muutama kerrallaan. Hauskaa! Jotkut tarinat ovat toisiinsa nähden hieman eritasoisia, kuten esimerkiksi sinänsä hauska Kirkkotapulin ruumis ja Muinaiskaupunkeja jäljittämässä tai Sibelius ja ’pirulliset numerot’. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan ennemminkin virkistää. Huomaan tekeväni oivalluksia tarinoiden yhteydessä, ajatuksia ja lamppuja syttyy.


Kirja on aikamoinen teos. Se on myös hyvin korkeatasoinen julkaisu Tuulamaria Kangaslammen onnistuneine kuvineen. Kirja sisältää odottamattomia, yllättäviä ja todellakin mystisiä tarinoita. Jukka Niemisellä on avain pinnanalaiseen tietoon. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että kirja on myös opettavaista viihdettä. Oma sisäinen mystikko herää tarinaan ja saattaapa jotakin jäädä pohtimaan pidempäänkin. Hyvä piirre. Suomen karmeimpaan kämppään minua ei kukaan saisi jalallanikaan.. ja toisaalta uteliaisuus herää, että jospa omin silmin näkisi tuon hautakivistä rakennetun talon..


Ihastuin Jukka Niemisen Kynään. Hänellä on sana hallussaan. Kerronta on rikasta, riemullista ja jollain erityisen mukavalla tavalla vitsikästä. Huumori on mukana.

Suosittelen lämpimästi tätä hieman erilaisessa muodossa mystiikkaa sisältävää kirjaa jokaisella. Kannattaa lukea kirja itse ensin.. ja ehkä sitten lapsenlapsille iltasatuna, jos jännitystä ja olevaisuuden mystiikkaa kaipaavat.. Siinä voi mummo, vaari, täti tai setä saada aikamoisen maineen jälkipolven silmissä :)


Marjaana Will-VidlundLue myös Mikko Suomen arvostelu


Lue myös Veikko Tiiton arvostelu
Tilaa nyt

ainutlaatuinen

suurteos

Suomen Mysteerit

Jukka Niemiseltä

ww.sinikivi.com