Suomen mysteerit

- toimittanut Jukka "Jukkis" NieminenKun minulle ehdotettiin sellaisen kirjan arvostelua, joka sisältää rajatietoa, olin kahden vaiheilla. Suurimmalle osalle suomalaisista rajatieto on yhtä kuin huu-haata: pelkkää mielikuvitusta, ilmiöitä, joita normaali tiede ei pysty tutkimaan, järki ei kykene selittämään ja joita ei siis ole käytännössä edes olemassa. Suomalainenhan ei tunnetusti usko ennen kuin näkee. Itse asiassa aika harva on koskaan nähnyt, tai tulee näkemäänkään ufon tai haamun, ja niistäkin tapauksista useimpiin löytyy täysin luonnollinen selitys.


Kuitenkin saatuani kirjan käteeni aloin selailemaan sitä suurella mielenkiinnolla. Kirjan artikkelit on kirjoitettu kansantajuisesti ja selkeästi. Toimittaja Jukka Nieminen on valinnut teokseen mukaan mahdollisimman laajan aihepiirin aina esihistoriallisista ajoista nykypäivään, 2000-luvulle. Myös kuvittaja Tuulamaria Kangaslammen tyylitietoinen käden jälki tukee teoksen luonnetta. Niinpä tämä teos tuskin jättää ketään kylmäksi.


Jukka "Jukkis" Niemisen teos ei ole pelkästään esoteerinen. Sellainenkin, joka ei ole mystiikkaan vihkiytynyt, saa sen kautta uuden näkökulman monille historian oudoille tapahtumille ja erikoisille ilmiöille. Kirja ei pyri, eikä pystykään vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, mutta antaa lukijalleen paljon ajattelemisen aihetta. Lukijan silmät avautuvat väkisinkin huomaamaan, että kaikki ei aina olekaan ihan niin itsestään selvää kuin mitä on luullut. Monista "totuuksista" ja jopa itsestään selvinä pitämistämme asioista valottuu sellaisia puolia, joita ei välttämättä muuten tulisi ajatelleeksi ja joista virallinen, kirjoitettu historia mieluusti jopa vaikenee. Hyvänä esimerkkinä tästä maamme uljas historia yli tuhannen vuoden takaa 600- ja 700-luvuilta, jolloin maamme Kainuun kuninkaineen oli todellinen suurvalta. Kirjan luettuaan lukija voi alkaa itsekin tekemään omia johtopäätöksiään. Jo pelkästään kirjan avaus on vaikuttava: Spede Pasanen väittää jääkautta maailman suurimmaksi valheeksi. Uskoipa tuohon väitteeseen tai ei, joka tapauksessa huomaa, että Speden valtavirrasta poikkeava ajattelutapa on ollut vuosikymmeniä aikaansa edellä ja että tuo väite on tieteellisen tutkimuksen arvoinen. Mielessä herää jopa kysymys, että mihin Spede olisi pystynytkään, jos olisi viihteen sijasta omistautunut tieteelle. Kaikesta päätellen myös Bobrikoffin murha on edelleen avoin tapaus.


Kirjan suurimpia ansioita on epäilemättä se, että Jukkis Nieminen pystyy tarjoamaan joihinkin, tähän asti jopa suurina mysteereinä pitämiimme asioihin ihan normaaliin maalaisjärkeen käyvän selityksen. Hän on perehtynyt asioihin perusteellisesti. Vuosia kestäneen sinnikkään, yhdistetyn tutkimus- ja salapoliisityön tuloksena hän on hyvän tutkijan etiikkaa noudattaen päätynyt tässä esittämiinsä tuloksiin kokoamalla ikään kuin palapelin, osan sieltä ja toisen täältä. Selityksen tässä yhteydessä saavat niin ufot, ympäri maailmaa esiintyvät samanlaiset kalliomaalaukset kuin ihmissyöjäsudetkin. Tosin ufoihin liittyen joku lukija voi kokea pettymyksen: eivätkö ne olekaan ulkoavaruudesta?


Veikko Tiitto


Lue myös Mikko Suomen arvostelu


Lue myös Marjaana Will-Vidlundin haastatteluTilaa nyt

ainutlaatuinen

suurteos

Suomen Mysteerit

Jukka Niemiseltä

ww.sinikivi.com