Helena Nuutinen

Pyhä yksinkertaisuus


”Yksinkertaisuus on henkisen elämän laatumerkki. Se on elämään ja ihmiseen kuuluvia alkukuvia, alkusanoja, alkusäveliä, alkuvoimaa”. Näin määrittelee Helena Nuutinen Pyhä yksinkertaisuus uutukaisessa ja ensimmäisessä kirjassaan. Olen todella iloinen tästä kirjasta ja kiehtovasta lukukokemuksesta, joka on yhtäältään innostavaa ja toisaalta pistää miettimään ihan tavallisiakin arkisia asioita, kuten ”en tiedä, olenko ystävä sen ihmisen kanssa. Emme ole vielä vaienneet yhdessä”.

Hiljaa oleminen toisen kanssa onkin taitolaji, sillä yleensä sitä tulee puhuttua tai keksii uuden aiheen jos tulee keskustelussa tuumaustauko. Kirjassa käsitellään ensimmäisenä mm. sana, info, viestintä ja kuvamelua joita ihmiset kokevat päivittäin 24h -aina auki (kuten Helena sanoo). Tavaranpaljous ja vanhenemisen pelko ovat tätä päivää, kuten tietynlainen historiattomuus, kilpailut, väkivalta... Helena tarttuu varmaan kaikkiin tämän päivän aiheisiin ja ongelmakohtiin kuin rakastava äiti joka tuo asian esille ja löytää tilalle elämälle parhaan vaihtoehdon. Miksi ei voi vanheta? Miksi nuoruus pitää niin köysissä, tai että joillekin tulee vahva riippuvuus ulkonäön suhteen? Koska vanhat ja hyväksi koetut arvot ihmiselämästä eivät enää pärjää tämän päivän maailmalle. Ainahan uusi sukupolvi luo uusia asioita, mutta vanhojen tehtävänä on näyttää se köysi mistä pitää kiinni, kun illuusiot murentuu -olla mukana, vierellä, vahvistamassa ja syleilemässä kun toinen ei jaksa.


Seitsemän askelta kohti pyhää ja yksinkertaista on seitsemän tärkeää lukua kirjassa. Viides ja kuudes keskittyvät luontoon ja naiseen, maailmanäitiin. Suomalainen kansanperinne on hyvin tärkeää Helenalle kuten naiseuskin. ”Meidän naisten tehtävä on vahvistaa itseämme ja toisiamme hengeltämme, sielultamme ja ruumiltamme vahvoiksi ja palauttaa itsellemme naisellinen ominaislaatumme.” Ei kyllä tule heti mieleen ketään, joka noin vahvasti tuo naisena oloa esille; naisena ja äitinä olemisena - on todella hyvä, että naiset vahvistavat toisiaan. Elämä tuo välillä eteen rankkoja hetkiä, joille ei aina mahda mitään, naisilla on oma intuitionsa ja vahvuutensa ja kyllä miehet kuulevat sen myös.


Kalevalankielestä tuli kirjoittajalle kuin äidinkieli hänen perehdyttyään kansanperinteeseen. Kirjan lopussa on väritiellä sisimmässäni osio joka on tavattoman kaunis ja runollinen. Se on rukous maalle, tulelle, vedelle, ilmalle ja hengelle jotka kulkevat eri värien kautta ja Kalevalan hengessä. Se on kirjassa muuten myös cd:nä kuten myös meditaatio bonuksena, eli kirjassa on 2 cd:tä. Sanat jotka kuvaavat värimatkaa ja tuli heti ensimmäisenä mieleen kuunneltuani sen; äitimaa, äiti, äidit, naiseus, runot, värit, luonto, ylistys -matka.


Helena Nuutinen on 62-vuotias kolmen lapsen äiti, äidinkielen opettaja ja yrittäjä.  “Arvostan ikää ja toivon itselleni sen tuomaa viisautta, lämpöä ja hiljaista ymmärrystä elämän tärkeimmistä asioista. Kansanperinteen koen arvokkaaksi aarteeksi, jota aika ja ikä vain jalostavat. Odotan malttamattomasti lisää ryppyjä ja harmaita hiuksia! Tämä ei ole pikkutyttöjen vaan elämää kokeneiden Naisten, Akkojen työtä” kertoo Helena nettisivuillaan. Monet varmaankin tunnistavat hänet mielenkielestä ja Kalevalan naisena. ”Terveellä on paljon toiveita, sairaalla on vain yksi: kunpa kaikki olisi taas tavallisesti! (Tämän lauseen merkityksen tunnistaa meistä varmaan kaikki, miltä se tuntuu kun on sairas, tai jos läheinen on sairastunut). Helenan muutos henkiselle tielle alkoi 1990-luvulla hänen sairastuttuaan ja siitä selviydyttyään -kirja on matka sieltä tähän päivään, matkan kokemukset ovat tiivistyneet kirjaksi. Olen aivan varma ettei tämä jää Helena Nuutisen ainoaksi kirjaksi eikä saakaan jäädä!


Helena on niitä ihmisiä jotka todella syvällisesti ja aidosti tutkii aiheitaan, elämää, Kalevalaa, kansan-perinnettä ja rakkautta ihan omalla vahvalla tavallaan. Tämä kirja on naisten kirja ja rohkeiden miesten, jotka haluavat tietää naisen matkasta. Kirja on myös vahvistus sille oikealle tielle jota kulkea -myös meille muille. Voimme siis kiittää vanhenemisestamme, koska siitä myös vapaus syntyy -kun vain tahdomme.


Loppujen lopuksi elämän tärkeimmät asiat ovat niin yksinkertaisia. Kiitos siitä.

www.mielenkieli.com


Tuulamaria Kangaslampi