Neljä kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi

Byron Katie Stephen Mitchellin kanssa

The Work -vallankumouksellinen prosessi.


Kirja käsittelee neljää kysymystä, jotka tehdään itselle ongelmallisissa suhteissa tai asioissa.

Heti alkuun tuli mieleen lateriaalinen ajattelu, jossa käännetään asia vastakkaiseksi.

Olen aina pitänyt siitä ajattelusta. Byron Katie koki elämässään syvän masennuksen, jonka hän kuitenkin sai käännettyä voitokseen ja sillä kokemuksella kehitti muuttamalla ajatusmallejaan eli uskomuksia. Siitä syntyi The Work-vallankumouksellinen prosessi.

Neljä kysymystä, joista syntyy TYÖ. Itseasiassa siinä ei ole mitään vallankumouksellista.

Niin ei vain ole tapana tehdä (yksinkertaistetaan) siksi siitä syntyy prosessi, joka tuntuu suurelta.

Otetaan käyttöön älyä ja ajattelua. Otetaan asiat sellaisina kuin ne ovat ja tutkitaan se mikä on totta.

Yksinkertaista eikä vaadi suuria tunteisiin perustuvia visuaalisia efektejä ratkaista harmeja,

eikä kalliita kursseja monine päivineen. Mikä hienointa näissä “tehtävissä” voi olla lapsellinen, ilkeä, kurja, pikkumainen, kaikkea sitä mitä  aikuinen ihminen ei saisi olla. Tässä prosessissa unohdetaan positiiviset ajatukset ja tunteet! Ihana kirja! Olen jo pitkään miettinyt, miten ihmiset positiivisessa filosofiassaan unohtavat ihmisen “nurjan” puolen, joka kuitenkin on olemassa ja vaikuttamassa kaikkiin tekemisiin.


MUTTA, kun asiat on tutkittu ja totuudet löytyneet voi olla oikeasti positiivinen ja elämäniloinen ja

ennenkaikkea VAPAA. Katien kysymykset johtavat aina itseen. Katie ilmaisee asian näin:” Kaikki mitä ajattelet näkeväsi ulkopuolellasi, ovat heijastumaa omasta mielestäsi”.

Täytyy kyllä myöntää, että jossain kohdin tunsin vastarintaa ja ehkä pientä ylimielisyyttä näistä yksinkertaistamisista. Halusin kyseenalaistaa TYÖN toimivuuden arkielämässä. Miksi onkin niin, että asia joka toistuu monissa kirjoissa, niin jossain se vain kolahtaa kuten katien sanomana edelleen: “Ole halukas kuuntelemaan neuvoja joita annat, ne näyttävät miten elää omissa asioissa..” tai “Olemme ajatustemme vankeja ja muokkaamme kuvitelmilla todellisuutta”.


Kaikki on niin tuttua, luettua, mutta tässä ne kolahtaa paikoilleen. Kirjassa on selkeitä esimerkkejä arkielämän ongelmien ratkaisuista neljän kysymyksen tutkimuksilla. Lapsista, aviopuolisosta, työstä, riippuvuuksista, erilaisista peloista jne... Ei ole todellakaan vaikeaa, eikä monimutkaista.

Olen iloinen tästä kirjasta. Se vetää mukaansa TYÖN prosessiin, jossa innostus ja oivallukset seuraavat ketjussa.

Tämä kirja on harvinaista herkkua monien -elämästä selviytymisen opastuskirjojen- joukossa. Olen varma, että muutkin kokevat tämän kirjan arvokkaaksi ja tärkeäksi, ja löytävät omista uskomuksistaan “ajatteluloukkuja”.Tuulamaria